De gezondheid van werknemers staat steeds meer onder druk in ons land. Ondanks aanzienlijke investeringen van bedrijven in ergonomische werkplekken, blijft het aantal lichamelijke klachten toenemen, zoals blijkt uit onderzoek van NU.nl. Zelfs tijdens de coronacrisis hebben werkgevers zich ingespannen om thuiswerkers een comfortabele werkplek te bieden, met verstelbare bureaus, ergonomische stoelen en goede computerschermen.

Fysieke klachten

 Recent onderzoek door Acture onder vijftienhonderd werknemers toont aan dat maar liefst acht op de tien werknemers last hebben gehad van klachten aan de lage rug, knieën of schouders, waarvan 77 procent werkgerelateerd was. Rugklachten voeren de lijst aan met 60 procent, gevolgd door klachten aan de knieën (34 procent).

TNO bevestigt deze bevindingen en wijst op het groeiende aantal werknemers dat kampt met arm-, nek- en schouderklachten als gevolg van langdurig beeldschermwerk. Bijna twee derde van alle werknemers ondervindt hier problemen van, waarbij maar liefst 44 procent last heeft van deze specifieke klachten.

Steeds meer werknemers vallen uit door fysieke klachten

De oorzaak

Een belangrijke oorzaak van deze klachten is het vele zitten tijdens werkuren. Bijna de helft van de Nederlandse werknemers zit gemiddeld zes uur of langer per dag. Dit leidt tot een zorgwekkende trend van langdurig verzuim, waarbij werknemers gemiddeld 192 dagen afwezig zijn door lichamelijke klachten, vaak van chronische aard.

Acture-CEO Maudie Derks benadrukt de rol van thuiswerken in deze problematiek en roept werkgevers op om prioriteit te geven aan het optimaliseren van de thuiswerkplek en het verstrekken van goede voorlichting.

Hoewel werkgevers erkennen dat er sprake is van een probleem, wijzen ze ook op de invloed van levensstijlfactoren, zoals een zittende levensstijl en hoge werkdruk, op de gezondheid van werknemers. Dit illustreert de complexiteit van het probleem, waarbij zowel werkgevers als werknemers een rol hebben in het bevorderen van een gezonde werkomgeving.

De oplossing

Bij Health 4 Business streven we ernaar om een integraal onderdeel te zijn van de oplossing voor het toenemende verzuim en de groeiende klachten bij werknemers. Onze aanpak richt zich op het bevorderen van de gezondheid en vitaliteit van teams door middel van bedrijfsfysiotherapie, werkplekonderzoeken, sportactiviteiten en stoelmassages.

Met onze bedrijfsfysiotherapie bieden we gerichte ondersteuning aan werknemers die kampen met lichamelijke klachten, waardoor ze sneller kunnen herstellen en weer optimaal kunnen functioneren. Onze werkplekonderzoeken helpen bij het identificeren en aanpakken van ergonomische problemen, waardoor de kans op werkgerelateerde klachten wordt verminderd.

Daarnaast moedigen we beweging en sport aan als essentiële onderdelen van een gezonde levensstijl. Door het organiseren van sportactiviteiten en het aanbieden van stoelmassages op de werkplek, stimuleren we het welzijn van werknemers en dragen we bij aan het creëren van een fitte en gezonde werkomgeving.

Proactief aan de slag?

Bij Health 4 Business geloven we dat een gezond en vitaal team de sleutel is tot succes op de werkvloer. We zetten ons in om bedrijven te ondersteunen bij het realiseren van dit doel, met als resultaat een productiever, gelukkiger en gezonder personeelsbestand. Wij komen graag in contact met bedrijven die dit geloof delen. Neem contact op via 073 200 11 82 of INFO@HEALTH4BUSINESS.NL

× Vragen?