Het probleem van verzuim in het onderwijs bij docenten is een serieuze zorg geworden, met aanzienlijke gevolgen voor zowel de onderwijsinstellingen als de docenten zelf. Langdurig verzuim kan leiden tot verminderde kwaliteit van het onderwijs, hogere werkdruk voor de overige docenten en een algemene verstoring van het leerproces voor studenten. De oorzaken van verzuim onder docenten zijn divers en kunnen variëren van fysieke gezondheidsproblemen tot werkgerelateerde stress en burn-out.

Om deze uitdagingen aan te pakken, heeft Health 4 Business een proactieve benadering ontwikkeld die gericht is op het bevorderen van duurzame inzetbaarheid van docenten in het onderwijs. Deze aanpak omvat verschillende aspecten:

Collega's doen boksoefeningen terwijl de trainer toekijkt
yoga training op werk

Werkplekonderzoek: Health 4 Business voert gedetailleerde werkplekonderzoeken uit om ergonomische problemen te identificeren die kunnen bijdragen aan fysieke klachten en gezondheidsproblemen bij docenten. Dit omvat het evalueren van de ergonomie van stoelen, tafels, computeropstellingen en andere werkgerelateerde omgevingsfactoren. Door deze problemen aan te pakken, kunnen docenten in een comfortabelere en gezondere omgeving werken.

Stoelmassages: Regelmatige stoelmassages kunnen helpen om spanning en stress bij docenten te verminderen. Zitten en lesgeven gedurende lange perioden kan leiden tot spierspanning en ongemak. Stoelmassages kunnen niet alleen fysieke ontspanning bieden, maar ook mentale rust bevorderen. Dit draagt bij aan het verminderen van lichamelijke klachten en het verbeteren van het algehele welzijn van docenten.

Workshops: Wij organiseren workshops die gericht zijn op het bevorderen van gezonde levensstijl, stressmanagement, en veerkracht bij docenten. Deze workshops kunnen docenten voorzien van praktische tools en strategieën om beter om te gaan met de uitdagingen van het onderwijsberoep. Door bewustwording te vergroten en vaardigheden aan te leren, kunnen docenten effectiever omgaan met stressvolle situaties en hun algehele welzijn verbeteren.

Door deze benadering te integreren, streven wij ernaar om de duurzame inzetbaarheid van docenten in het onderwijs te bevorderen. Door de werkomgeving te optimaliseren, fysieke en mentale ontspanning te bieden en vaardigheden aan te reiken om stress te beheersen, kunnen docenten beter in staat zijn om te gaan met de uitdagingen van hun beroep en op lange termijn gezond en gemotiveerd blijven. Dit heeft niet alleen voordelen voor de docenten zelf, maar ook voor de onderwijsinstellingen en de kwaliteit van het onderwijs dat ze leveren.

Een op maat gemaakt vitaliteitsprogramma inrichten voor jullie docenten? Bekijk hier de mogelijkheden.

× Vragen?